Sunday, May 23, 2021

Kuidas mina küünetehniku ametit pidades saan olla keskkonnasõbralik?

Täna on väga olulisel kohal maailma keskonnasõbralikkus, enda rohelise jalajälje vähendamine, prügi sorteerimine, jätkusuutlikus ja üleüldse valikute tegemine, mis ei kahjustaks loodust ning meie elukeskkonda. 


Suured muutused algavad väikestest asjadest. Kui paljud inimesed korraga parendavad oma igapäevases käitumises kasvõi natukene (näiteks ei osta poest enam kilekotte vaid kasutavad riidest kotti), siis suures pildis ei tundu see muutus enam nii pisike. 

Mina küünetehnikuna töötades ei arva, et ma oluliselt muudan maailma, kuid mõningate väikeste tegudega saan anda oma väike panuse.

Isiklikult arvan, et kõige suurem ja tähtsam asi minu töös oleks korduvkasutatavate instrumentide ja töövahendite kasutamine. Kasutan steriliseerimist kannatavaid instrumente. ei kasuta iga kliendi peal tervet komplekti uusi töövahendeid, vaid korrektselt pesen ja puhastan.

Töövahendeid tuleb korrektselt puhastada ja steriliseerida. Samuti peab korras olema ka töökeskkond. veendnud, et minu instrumendid on puhtad, ei taha riskida ega ohustada klienti sellega, et eelmiselt kliendilt kandub midagi edasi. Olen kunagi teenindanud klienti, kes mulle tundmatu tehniku juures käis ning ilmselt oli tal hoolduse käigus tekkinud mikrohaav. Tehnikul ei olnud instrumendid puhastatud ja mikrohaava sisse läks põletik. Selle tagajärel hakkas kliendil küünealune mädanema ning lõpptulemusena tuli tal terve enda küüs koos geelküünega maha. 

Tööl tekkinud jäätmeid käitlen vastavalt seadusele ning prügi välja viies kindlasti teen sõlme peale, et näiteks verega või mustusega koos olevad vatitupsud oleks kindlalt prügikotis. 

Samuti proovin igast tootest võtta maksimumi. Paljude pudelite põhja jääb päris palju toodet, mida pintsliga kätte ei saa. Mina näiteks hoian vahel neid tagrupidi mõna aega, kui põhjast on toode valgunud üles, siis kallan mitmed kokku üheks. On üllatav, kui palju tegelikult seda kokku tuleb!

Oma töötoas saan olla energiasäästlik vahetades välja lambipirnid ja seadmed uuemate vastu välja. Õhtuti lülitan seadmed välja. Kütteperioodil, kui kedagi ruumis ei ole ja nädalavahetusel lülitan radika välja. 

Küünetehniku ametis peab töövahendeid suhetliselt tihti välja vahetama, et pakkuda parimat kvaliteeti. Näiteks ei ole mõistlik väga nüri ja vana viiliga lõpmatuseni tööd teha, see on mõtetu ajakulu ja lisaks peab rohkem jõudu rakendama viilimisel. See aga omakorda on surve käele ning õlale. Küll aga arvan, et tuleb olla ka töövahendeid kasutades mõistlik. Võtta igast asjast maksimum, kuid õigel ajal ta välja vahetada. 

Arvan, et ülaltoodud väikesed teod on kasulikud nii maailmale, kui ka küünetehnikule endale. 

No comments:

Post a Comment